Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Berryard Callahan

Virallinen nimi Berryard Callahan, "Hannes" Kasvattaja Berryard Ponies
Rotu & sukupuoli connemaranponi, ori Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 06.06.2020, 8v. 06.08.2020 Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 146cm Koulutustaso vaativa B, koulupainotteinen
Väri & merkit mustankimo Rekisterinumero VH21-035-0008

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II

Kuka väitti, että ihmisen paras ystävä on koira?! Nimittäin jos Hannes-oriilta kysytään, se on nimenomaan juurikin Hannes. Onhan se nyt selvää, että jos poni tekee kaikkensa jotta ihminen olisi tyytyväinen, niin kyllä se silloin on paras ystävä. Tallin henkilökunnasta löytyy tosin useampi, joiden mielestä, jos eläin vertauksilla jatketaan, olisi Hannes koiran sijasta jokin iilimatoon verrattavissa oleva olento. Ei niin, että ori imisi verta, mutta kun ihmispolo eksyy syystä tai toisesta kosketusetäisyydelle, ja näissä hevoshommissa se usein on välttämätöntä, niin saa huomata saaneensa kylkeensä sellaisen suurehkon kimon lisäkkeen.

Onhan Hannes ihan suloinenkin, pieninä annoksina ja harvoin nautittuna, mutta yleisemmän mielipiteen mukaan oriin ylitse äyräiden pursuava huomion kaipuu ja miellyttämisenhalu ovat pikemminkin rasittavia. Kimo on kyllä hyvin helppohoitoinen, tekee pääsääntöisesti mitä käsketään ja osaa rauhoittuakin harjattavaksi ja varustettavaksi, mutta hellyydenkipeys puskee jatkuvasti läpi hyvänkin käytöksen. Hannes tuuppii, hinkuttaa, painautuu vasten tai vähintäänkin tapittaa koiranpentumaisesti nappisilmillään etteikö häntä tosiaan nyt viitsittäisi huomioida. Kilpailupaikoilla oriin kanssa toimiminen onkin joskus raskasta, se kun tuntuu menevät aivan hullaannuksiin väenpaljoudesta ja kaikista niistä potentiaalisista ihmiskavereista joiden kanssa haluaisi sosialisoida.

Vahva miellyttämisalttius näkyy myös ratsain. Hanneksen motivaation toteuttaa ratsastajan pienimmätkin vihjeet on sitä luokkaa, että välillä ori sortuu yli yrittämiseen. Tämä poni ei himmaile vaan antaa itsestään aina 110% eikä ole lainkaan ennen kuulumatonta, että ori painaisi läpi pienen epämukavuuden ja kivunkin, ja sitten paikkaillaankin rasitusvammoja. Herkkyys ja hyvä työmotivaatio ovat toki myös näytelleet osaa siinä, että Hanneksen kanssa on päästy varsin pitkälle. Sillä on tasapainoiset, helposti muunneltavat liikkeet; lisäykset ja kokoamiset irtoavat kauniisti eikä vaihdoissa ole ongelmia. Ennen suoritusta ori tarvitsee kuitenkin paljon jumppaa, jotta tarvittava notkeus löytyy eikä jumeja tule. Myös kouluratojen ulkopuolella Hannes on hyvä ratsastaa, pienet esteet hoituvat näppärästi ja maastoiluunkin se soveltuu luottavaisen ja kuuliaisen luonteensa puolesta mainiosti, eikä käy kieltäminen, että ori onkin leppoisampi selästä käsin miellyttämisenhalun suuntautuessa tekemiseen eikä ihmisen kanssa kaulailuun.

Sukutaulu

i. Parkmore Cashel
VIR MVA Ch, KTK-II
ruunikonkimo, 148cm
ii. Casheldun Bridge
ruunikonkimo, 148cm, evm.
iii. Casheldun Brilliant   evm.
iie. Hänchen Giralda   evm.
ie. Tullamore Grey Countess
ruunikonkimo, 145cm, evm.
iei. Grimaldi Grey Bertil   evm.
iee. Blythburgh Perla   evm.
e. O'Hurley Elbella
KTK-II
mustankimo, 143cm
ei. Gowazk Hogart
ruunikonkimo, 145cm, evm.
eii. Merbel Unity   evm.
eie. Blomborg Holly   evm.
ee. Merbella
ruunikonkimo, 143cm, evm.
eei. Omal Polyon   evm.
eee. Bohem Marya   evm.

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Emä
01.07.2021 conn-tamma Ciara Lind Maldwyn Caetlynn
15.08.2021 drp-tamma Dione Philyra Everholt Diamanda
24.02.2022 conn-ori A.D. Caspar Storyteller's Roanoke
25.02.2022 conn-tamma Wisteria's Cascade Criminal Kiss di Sierra
01.03.2022 conn-tamma Fairmoor Chiffona Brunnby Chiffon Ruff
02.06.2023 conn-ori Noakcroft Callbay Honeydale Brienne
01.09.2023 conn-tamma Maldwyn Sprightly Mai Maldwyn Sprightly Nymph
25.03.2023 conn-tamma Lovegood Lind Maldwyn Caetlynn

Kilpailutulokset

Kilpailee porrastetuissa KRJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: vaativa B
Ominaisuuspisteitä 2460.16
kuuliaisuus ja luonne: 1218.60
tahti ja irtonaisuus: 1241.56

kouluvalmennus 04.07.2023, valmentajana Aino Kurkinen (VRL-12701)

Alina verytteli ratsuaan, connemaraori Hannesta, itsenäisesti, annoin lähinnä pieniä huomioita ja parannusehdotuksia. En puuttunut verryttelytehtäviin sen enempää, enemmänkin seurasin, millaista ratsukon yhteistyö on, millainen persoona Hannes on, ja millainen Alinan istunta on. Pientä jumia ja jäykkyyttä tuolla, hieman toispuoleisuutta täällä; sellaista, mitä jokaisella ratsastajalla joskus ilmenee. Ei mitään järisyttävän vakavaa. Hannes taas otti jo käynnin vapain ohjin hyvin tosissaan. Selkeän miellyttämisenhaluinen poni pyrki tekemään kaiken niin pilkulleen oikein, että se sortui välillä liioitteluun, ennakointiinkin.
"Juuri noin, pehmeästi kulmiin ja rauhallinen asetus ja taivutus. Pidä kuitenkin huoli hartioistasi, ulko-olkasi jäi kulman jälkeen hieman edemmäs. Pyöräytä hartiat taakse.. Noin, hyvä." Tässä vaiheessa tiesin valmennuksemme suunnan. Hannes ei kaivannut herkistämistä tai voimaa työskentelyynsä, ennemminkin rauhaa sekä pehmeyttä.

"Hannes tekee ihastuttavalla tarmolla töitä, toivottavasti se ei koskaan kadota liikkumisen riemua! Nyt se kuitenkin on vähän turhankin innokas olemaan hieno, tekemään mitä pyydät, mikä näkyy yliyrittämisenä. Huomasit varmasti itsekin ajoittain nykivän liikeradan, turhan voimakkaan asettumisen ja taipumiset, aika terävät, nopeat suoristumiset? Koetetaan saada Hanneksen liikkeisiin pehmeyttä ja tasaisuutta, rentoutta, ilman että jäntevyys kärsii."

Aivan ensimmäiseksi siirsin Alinan ja Hanneksen uralta uran sisäpuolelle. Askellajina oli jälleen käynti, tehtävänä pituushalkaisijat sekä pääty-ympyrät vuorotellen. Käynnin piti olla aktiivinen, Alinan käden kevyt; pääosa työstä tehtäisiin nyt istunnalla ja pohkeilla. "Tasainen ohjastuntuma, käsi lähinnä ohjaa muttei varsinaisesti pidätä, tee se istunnalla. Aluksi vähän laajempi kulma, ratsasta syvemmälle sitten kun Hannes tekee laajat kaaret liioittelematta. Pikkuhiljaa. Ympyröillä pidä huoli, ettei Hannes asettamisen sijaan lähde tuomaan kaulaansa tai muutakaan kroppaansa liiaksi ympyrä sisälle, ja suoralle uralle palatessa pehmeä suoristus. Tässä auttaa myös oma maltti, voit vaikka ajatella olevasi junnun tai remontin selässä. Korkeamman tason hevosilta odotetaan vähän enemmän ja nopeammin kun kouluohjelmista puhutaan, mutta nyt Hannekselle pitäisi nimenomaan saada malttia ja rentoutta, jonka pohjalta sitten rakennetaan nopeampia siirtymisiä askellajien ja liikkeiden välille." Tunsin itseni hieman hupsuksi, mutta Alina kyllä ymmärsi mielikuvaharjoittelun tehon sekä sen tuomat hyödyt. Jo parin ensimmäisen kierroksen aikana näimme edistystä, niin herkästi Hannes ratsastajaansa kuunteli ja niin hienosti Alina hioi istuntaansa, apujen käyttöään. Välillä kierros vaihtui, loivat kulmat vaihtuivat kunnollisiksi, syviksi kulmiksi, asetuksen ja taivutuksen liioittelu väheni ja suorituksista tuli rauhallisemmat, pehmeämmät. Loistotyötä!

Käynti jatkui vielä muutaman temponvaihtelun verran ennen ravissa ratsastettavia hyvin yksinkertaista pohkeenväistöharjoitusta. Tässäkin tehtävässä käden tuli olla tasainen ja pehmeä sekä ennen kaikkea sivuosassa istunnan ja pohkeiden tehdessä suurimman osan väistävästä työstä. "Hannes tuskin puskee kättäsi tai pohjettasi vasten, mutta se saattaa hyvinkin lähteä pohkeenväistöön liian etuosajohtoisesti sekä reippaammassa tempossa kuin mitä pyysit. Höpsö yrittää niin kovasti olla mieliksi, että tulee samalla sabotoineeksi omaa suoritustaan! Mahtaakohan Hannes ehtiä edes nauttimaan onnistumisistaan sekä saamistaan kiitoksista?"
Alkuverryttelyistä lähtien täysin kuulolla ollut poni reagoi nytkin nopeasti, tarkasti sekä valitettavasti ajoittain terävästi Alinan apuihin. Alina kuitenkin teki korjaukset todella maltillisesti, pehmeästi, alkaen pyytää keskihalkaisijalle siirtymistä sekä pohkeenväistöä hieman eri tavalla. Tasainen väistävä pohje, ei liikaa voimaa tai jalan siirtoa.
"Mikäli Hannes lähtee kiihdyttämään tai poikittaa liiaksi niin keskeytä väistö, suorista ori ja sitten uusiksi", neuvoin Alinan ratsastaessa väistön loppuun takaisin uralle ja kohti suunnanvaihtoa.

Ravissa Hannes ei rentoutunut tai pehmentynyt aivan yhtä nopeasti tai helposti. Ori helposti ikään kuin hypähti väistöön saattaen etenkin ensimmäisten askelten ajan liikkua nopeammin nostaen itseään korkeampaan muotoon sekä samalla edestä itseään niputtaen. Muoto avautui, pehmentyi ensiaskelten jälkeen, mutta etuosa johti väistöä todella voimakkaasti. Alinalla olikin puuhaa orinsa rauhoittelemisessa! Pienestäkin onnistumisesta ja pehmentymisestä ori sai vuolaat kiitokset, jotka saivat kimon ilmeen kirkastumaan. Toisinaan seuraava väistö sujui pehmeämmin, toisinaan vieläkin virkaintoisemmin yliyrittäen.
Laukka jäi tällä kertaa kokonaan pois, käynnissä ja ravissa oli ollut aivan tarpeeksi työstämistä.
"Vaikka teimmekin aika yksinkertaisia tehtäviä, työstettävää löytyi. Olen kuitenkin varma, että omat pikku istuntaongelmasi lähtevät parantumaan jumpan ja muun oheisliikunnan myötä. Hannes on ihanan yritteliäs, se haluaa liikkua ja olla mieliksi, ja siinä on erinomainen pohja työstää rentoutta ja jopa leikkimieltä kovin vakavan ja osaavan ponin liikkumiseen. Teillä oli monta hyvää hetkeä tämänkin valmennuksen aikana, eivätkä asiat yleensä taikaiskusta ratkea. Sinua on ihana valmentaa, ratsastat kauniisti ja hevosta kunnioittaen ja olet hyvin vastaanottavainen ohjeille ja ideoille! Kehu Hannestakin, se todellakin teki parhaansa ja valitettavasti vähän enemmänkin. Toivon mukaan kuvainnollinen nuttura tuosta löystyy."

Kuvan © Fee Fotografie, luonteen © VRL-09334
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen