t :: Lindgård ::

Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Charmstone PB

Virallinen nimi Charmstone PB Kasvattaja Skurvash
Rotu & sukupuoli holstein, ori Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 12.09.2021, 8v. 12.11.2021 Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 167cm Koulutustaso 160cm, estepainotteinen
Väri & merkit ruunikonkimo Rekisterinumero VH21-044-0085

KTK-II, ERJ-I

Monille kimot estehevoset ovat ainoita oikeita, sellaisia julisteiden ja uutisten satuhevosia, kiitos Miltonin. Meidän nimemme ei nyt ihan samalla kuuluisuuden tai legendan tasolla ole, mutta yhden sortin satuhevonen tämäkin on! Äärettömän kiltti, ihmisrakas, nöyrä ja miellyttämisenhaluinen hevonen, jolla ei koskaan ole pahaa päivää ja joka tekee aina parhaansa. Ja on kaiken päälle hirvittävän lahjakas esteratsu. Eihän tämmöisiä ole kuin satukirjoissa tai korkeintaan toisten ihmisten talleissa!

Mutta tämä kimo satuhevonen onkin ikiomani, enkä voisi olla onnellisempi, tai ylpeämpi. Näin hienokäytöksistä hevosta saa hakea! Harmi on ori, sen huomaa, näkee, mutta se ei onneksi ole lainkaan kliseisen testosteronihuuruinen tammoille huutelija. Se kyllä huomaa tammat, hörisee kerran, muttei tee itsestään sen isompaa numeroa, ei sen tarvitse. Harmi huomataan muutenkin, siinä on luontaista auktoriteettia sekä karismaa. Ihmisrakas herrasmiesorini nauttii kaikenlaisesta huomiosta, erityisesti sään sekä korvantauksien rapsuttelusta sekä viileästä pesusta kesäpäivinä. Klippauskoneeseen, raspaamiseen ja kaikkeen muuhunkin, lähti toimenpiteestä ääntä tai ei, kimoni suhtautuu hyvin rauhallisesti tekemättä niistä ikävistäkään asioista numeroa; kuka nyt taivutuskokeista tai rokotuksista erityisemmin pitäisi?
Onnekseni Harmi ei ole erityisen rutiini- tai läheisriippuvainen hevonen; tämä helpottaa arkea sekä etenkin kisareissuja hurjasti. Kimo suhtautuu muuttuviin aikatauluihin, matkustamiseen (yksin tai porukassa), uusiin paikkoihin ja ihan kaikkeen uudesta rehusta lähtien samalla mutkattomuudella, jolla se suhtautuu hoitotoimenpiteisiin. Tämä on helppo saada syömään ja juomaan ihan mitä tahansa, missä tahansa, lastaaminen onnistuu yksinkin, kisahoitajaksi käy hätätapauksessa kuka tahansa, kunhan riimunnaru pysyy kädessä.. Näin helppoa hevosta harvemmin tulee vastaan, ja nyt puhutaan kuitenkin kovatasoisesta kilparatsuorista, ei ratsastuskoulun luottoponista.

Harmi on välillä ollut talutusratsuna ja aloittelijapuksuttimena, koska sen hyvään käytökseen sekä ymmärrykseen voi luottaa. Ori kantaa pienet tai arat ratsastajat selässään niin varovaisesti, että se on ihan hellyttävää. Osaavampien ratsastajien kanssa ylimääräinen varovaisuus karisee. Ei tämä mikään raisu, kuumuva ja kuuroksi muuttuva tykinkuula ole ikinä, sitä on turha pelätä. Herkkä, energinen hevonen se kyllä, erityisesti laukkaamisesta sekä hyppäämisestä nauttiva oman elämänsä (ja vähän muidenkin) huippu-urheilija.
Sileätreeneissä ori menee aloittelijoidenkin hevosena, esteillä se taas odottaa ratsastajaltaan hyvää tasapainoa ja vakaata kättä, eikä muutoin satumaisen hienosta suhtautumisestaan huolimatta anna anteeksi kovin montaa hypystä myöhästymistä tai pitkää kovakätisyyttä. Mitan täyttyessä HarmiI hidastaa, pysähtyy, ei pukittele tai hypi pystyyn. Herrasmies loppuun saakka.
Kaiken sujuessa orin herkkyys sekä nopeat reaktiot pääsevät oikeuksiinsa. Orini on komea, hienoliikkeinen hevonen, jolla on miltei moitteeton hyppytekniikka, todella hyvä estesilmä sekä uskomattoman korkea kapasiteetti. Ketterä, nopea, kolikon päällä kääntyvä kimo tekee lähes ponimaisia kurveja, suoriutuu hypyistä hyvin lyhyillä lähestymisillä ja muutenkin loistaa teknisillä radoilla. Rohkea ratsastaja saa nyhdettyä tämän hevosen kanssa askeleen sieltä, toisen täältä, useamman tuolta – Harmia voi vain kehua. Kaiken päälle se on todella kevyt ratsastaa, eteenpäinpyrkivä ja uuttera, se sietää vapaapäiviä ja nauttii käyntimaastoista siinä missä tekniikkatreeneistäkin.

Sama satumaisuus jatkuu kilparadoilla. Harmin kanssa on aina ilo tehdä töitä, mutta myönnän, onhan se erityisen hienoa hypätä yleisön edessä, laukata kunniakierroksella ruusukkeen nauhat suitsissa liehuen. Ja kuten kaikesta yllä kerrotusta voi päätellä, Harmi on ainakin minulle oikea satuhevonen, kilpahevonen henkeen ja vereen, mutta erittäin helppo ja miellyttävä sellainen.

Sukutaulu

i. Coma White PB
holstein
kimo, 170cm
ii. Claudius II
holstein
ERJ-I
kimo, 170cm
iii. Claudius   holst
iie. Jinglebell   holst
ie. Memoria Mortalis
holstein
ERJ-II
ruunikko, 166cm
iei. Callisto   holst
iee. Memoire   holst
e. Sunfyre PB
holstein
ERJ-I
ruunikko, 165cm
ei. Gothenburg
holstein
ERJ-II
ruunikko, 169cm
eii. Gomorra   holst
eie. Stand My Ground   holst
ee. Dreamfyre
holstein
ERJ-II
rautias, 170cm
eei. Sunset Street   holst
eee. Dream of Me   holst

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Emä
12.02.2022 fwb-ori Nox Charmeuse Sugarcuff Valkyrie
03.05.2022 holst-tamma Rowandell Opalia Rowandell Octavia
05.07.2023 holst-ori Chimera Lind Polarnight PB
18.07.2023 holst-ori Evenstar Charm Spell Polarnight PB
17.09.2023 holst-tamma Crane Craiova Evenstar Arowana

Kilpailutulokset

Kilpailee porrastetuissa ERJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: 160cm
Ominaisuuspisteitä 6600.09
hyppykapasiteetti: 2160.18
rohkeus: 2271.46
kuuliaisuus ja luonne: 2168.45

04.03.2022 estevalmennus - valmenataja Helmi, valmennuskeskus V & S

Harmi, siinäpä hauska nimi isolle puoliveriselle, nimestään huolimatta ori säväytti heti maneesin ovella. Se hörisi pehmeästi ohi menevälle tammalle, mutta se loppui siihen. Ratsastajan päästyä selkään hevonen oli täydessä työmoodissa.
"Noniin aloitetaanpa sitten, tarkoituksena on tulla tuolta päädystä ravissa sisään, siinä on ensin ravipuomi, sen jälkeen pieni pystyeste ja uudestaan puomi. Siitä jatkuu okserille ja suoralla linjalle viimeiseksi pystyeste, tarkoitus on jatkaa viimeisen esteen jälkeen vuorotellen vasemmalle ja oikealle, että saadaan tasaisesti tultu molemmista suunnista, Alina voi sieltä aloittaa. Haluaisin nähdä kolme laukka-askelta okserin ja pystyesteen välissä.”

Harmin ravi oli elastista ja joustavaa, kun se lähti ratsastajansa käskystä pehmeästi raviin. Ori ylitti vaivattomasti esteen, kuin ne olisivat olleet pelkkää tyhjää vain. Pyysin ratsukkoa tulemaan heti uudestaan esteille, ratsukossa oli jotain mikä ei ollut niin kuin piti, mutta en saanut ajatuksesta kiinni. Kun ori oli suorittanut tehtävän moitteettomasti viisi kertaa vaihdellen suuntaa vasemmalle tai oikealle, päätin nostaa okseria sekä pystyestettä, ratsukko selkeästi kaipasi hieman vaikeustason nostamista. Okseri nostettiin 100cm heti 130cm asti, viimeisen pystyesteen nostin 140cm, orin hämäykseksi pystyesteessä oli vain yksipuomi ja alapuolella tyhjää.

Ratsukon tullessa uudestaan orissa selkeästi alkoi syttymään jokin kipinä, mitä olin kaivannut. Onnekseni se hiukan katsoi ihmeissään viimeistä pystyestettä, koska se varmasti tuntui hankalalta lähestyä. Ori kuitenkin suoritti tehtävän hyvin, ihmettelyistä huolimatta. Se selkeästi kaipasi vain enemmän haastetta syttyäkseen, kotiläksyksi määräisin siis teknisesti hankalia ratoja tai sarjoja jotta oriin saisi vähän enemmän särmää.

Kyseessä on puomi - pysty - puomi - pysty - puomi, harjoituksen tehtävänä oli antaa ratsulle ns vapaat kädet harjoituksen suhteen, ratsastajan ainoa tehtävä oli ohjata ratsu suorana ensimmäiselle esteelle. Vahingosta viisastuneena näin sanotusti, nostin heti jumppasarjan esteet ylemmäs, halusin nähdä orin tositoimissa, enkä sunnuntaiajelulla. Jokaisen pystyesteen nostin metriin, ja selkeästi hevonen joutui heti käyttämään ihan eritavalla selkäänsä. Halusin kuitenkin vielä enemmän vaikuttaa hevoseen, joten muokkasin jumppasarjaan pidemmät välit ja nostin loput kaksi estettä 120cm ja 140cm. MoNni selkeästi nautti hieman vaativasta tehtävästä ja sen silmiin syttyi vihdoinkin se pilke mitä olin hakenut. En kokenut että ratsukon suorituksessa täytyi korjata mitään, mutta ehdottomasti orin piti saada hiukan yhtyä itseensä. Tempo, eteenpäinpyrkivyys ja ponnistuspaikat olivat teknisesti suoritettu taitavasti, mutta siitä selkeästi puuttui hieman sitä mainitsemaani ytyä, intohimo on väärä sana koska sitä orilla on.

Loppukommentti: Kiva säväyttävä hevonen, ehkä hiukan liian letkeä, kilpahevosella täytyy olla myös särmää ja säpäkkyyttä ratsastaessa. Harmi ei kuitenkaan niitä vilauttanut turhan montaa kertaa valmennuksen aikana. Tasainen ja hyvä suorittaja, ymmärrän mikä takia omistaja on tykästynyt hevoseen niin kovin. Toivon näkeväni teidät vielä uudestaan valmennuksissamme, haluaisin kaivaa orista pientä särmää esiin.

Kuvan © van Uytert, luonteen © Lissu T.
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen