Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Everholt Daeroch

Virallinen nimi Everholt Daeroch Kasvattaja Everholt Estate
Rotu & sukupuoli trakehner, ori Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 23.06.2021, 8v. 23.08.2021 Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 165cm Koulutustaso Grand Prix, koulupainotteinen
Väri & merkit ruunikko Rekisterinumero VH21-021-0128

VIR MVA Ch, KTK-I
tavoitteena KRJ-laatuarvostelu

Mitäköhän tästäkin taas sanoisi. Ryhdikäs, komea, näyttäväliikkeinen, sitä mitä koulupuoliveriseltä vähän odottaa. Melko herkkä, jopa vähän kuumuvan sorttinen, todella tarkka avuista. Ei siinä mitään, tämän tason hevosen nyt ei oletakaan olevan joka jatkokurssilaisen ratsu. Hieman.. dramaattinen, mikäli ihminen joutuu muistuttamaan käytöstavoista tai jotakin odottamatonta tapahtuu. Tässä yhteydessä "dramaattisen" voi korvata "rasittavalla", mikäli haluaa totuuden kaunistellun version sijaan.

Kerta toisensa jälkeen Rokki nostaa dramaattisesti turpansa taivaisiin muljautellen silmiään sekä etenkin silmänvalkuaisiin ihmisen kertoessa, ettei herra nyt voi peruuttaa saman tien portista ulos tarhaan käveltyään, tai ettei ihmistä sovi näykkiä, vaikkei kaksijalkainen oria miellyttäisikään. Käytöstapojen olettaminen järkyttää Rokkia kerta toisensa jälkeen, kaiketi ori kokee olevansa jokin poikkeusyksilö, jolla on aivan omat sääntönsä. Loimittamista sekä niin suojia kuin pinteleitä inhoava puoliverinen koettaa näykkiä, kuopia tai ainakin kiskoa jalkaansa näiden ikävien toimenpiteiden aikana. Kengitys sujuu, ihme kyllä, täysin ongelmitta, samaten raspaus ynnä muut eläinlääkärin toimenkuvaan kuuluvat asiat. Sillä varauksella, että jompikumpi kahdesta herran hyväksymästä eläinlääkäristä suorittaa toimenpiteet, uusi ihminen ei saa edes verinäytettä otettua ilman, että Rokki laittaa jonkin villihevosrodeovetopaniikkishow'n pystyyn. Ai että sitä voi hevosen käytöstä hävetä.
Ori kuitenkin osaa käyttäytyä, se on ihan fiksu, aikuinen, kaikkeen opetettu sekä totutettu. Käytös tuntuu olevan täysin Rokin mielialasta kiinni, tai vaihtoehtoisesti käsittelijästä; joillekin ori ei anna edes mahdollisuutta.

Eikä treenaaminen kotona ole yhtään sen helpompaa kuin talliarkikaan, kilpailemisesta puhumattakaan. Ratsastajalla on väliä muutenkin kuin taitojen puolesta, Rokki ei ala kaikkien kanssa tekemään edes alku- tai loppukäyntejä. Hyvin, hyvin valikoiva hevonen, enkä valitettavasti ole täysin perillä niistä valintakriteereistä.
Onhan tämä osaava, mutta myös hyvin herkkä, turhankin terävästi reagoiva sekä kuumuva. Lisäksi vielä vähän itsepäinen junttura, sellainen minäminäminuntavatminäolenoikeassa -persoona, joka vetää herneen nokkaan mikäli ratsastaja pyytää lisättyä ravia siinä missä herra suunnitteli laukannostoa. Eräänkin kerran Rokkia on luonnehdittu uhmaikäiseksi, kiukuttelevaksi lapseksi, eikä kuvaus voisi olla osuvampi.

Tämä on pidetty orina suvun sekä kapasiteetin vuoksi, tulosta tehnyt Grand Prix -hevonen kuitenkin. Kun Rokki tekee jotain kunnolla (eli ratsastaja kelpaa eikä mitään tarvitse vetää överiksi), sillä on tavattoman hienot liikkeet, sulavat siirtymiset, näyttävät avot, sulut sekä laukanvaihtosarjat. Askelvälillä ei ole väliä, joka neljäs, kolmas, toinen tai jokaisella askeleella, Rokki vaihtaa puhtaasti, kauniisti, tyylikkäästi. Eikä aina edes liioittele vaihtoa sellaiseksi ihme jänisloikaksi, kuten se joskus tekee. Orissa on voimaa, ryhtiä, näyttävyyttä, hyvinkin paljon jousta kavioissa, hyvä kokoamiskyky sekä toisinaan turhankin aktiivinen takaosa. Mutta kyllä tällä ratsastaa, ainakin ne muutamat harvat valitut.

Mielestään Rokki kuuluu kilparadoille, vielä tarkemmin palkintojenjakoon vastaanottamaan kultaiset kaupunginavaimet sekä kuninkaallisten poskisuudelmat. Todellisuudessa rata saattaa mennä pipariksi hyvinkin pienten asioiden vuoksi; eräänkin kerran pohkeenväistö jatkui vähemmän tyylikkäästi kouluaitojen yli. Onnistumiset ovat sensaatiomaisia. Niin ovat kyllä ne epäonnistumisetkin, mutta kuka niitä haluaa muistella?

Sukutaulu

i. Wiemeyer
trakehner
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
ruunikko, 167cm
ii. Screamfest
trakhener
ruunikko, 160cm, evm.
iii. Carnival Games   trak, evm.
iie. Sinfest   trak, evm.
ie. Theine Tango
trakehner
tummanrautias, 157cm, evm.
iei. Coriander Waltz   trak, evm.
iee. Tricktales   trak, evm.
e. Demoiselle
trakhener
Ch, KTK-II, KRJ-I
tummanpunaruunikko, 160cm
ei. Cybervoid
trakehner
punaruunikko, 167cm, evm.
eii. Solarvoid   trak, evm.
eie. Cosmic Gospel   trak, evm.
ee. Demoira
trakehner
tummanruunikko, 161cm, evm.
eei. Ghastly Games   trak, evm.
eee. Demovil   trak, evm.

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Isä
01.12.2021 trak-tamma Crane Fíonnan Famona
01.06.2023 trak-ori Kohda Lind Kifah al Qismat

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa KRJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: Grand Prix
Ominaisuuspisteitä 6618.92
kuuliaisuus ja luonne: 3155.30
tahti ja irtonaisuus: 3463.62

26.07.2023 kouluvalmennus, valmentajana Aino Kurkinen (VRL-12701)

"Otetaan kulmien ratsastamiseen vähän takaosakäännösmäinen lähestyminen", aloitin ensimmäisen tehtävän ratsukon lämmiteltyä, "ennen kulmaa hidastus istuntaa tiivistämällä, korkeintaan pieni siisti pidäte, mutta käsi mahdollisimman hiljaa. Sisäohja toimii lähinnä suunnannäyttäjänä ulko-ohjan ja -pohkeen tehdessä varsinaisen käännöksen. Muista oma katseesi, leuka ylös ja katse menosuuntaan", jatkoin. Tällä kertaa iloni oli valmentaa Grand Prix -tason ratsukkoa, ratsuna jo iäkkäämpi, kilpakentillä ja jalostusorina meritoitunut Everholt Daeroch eli Rokki. Ori oli ollut suorastaan innoissaan jo alkukäynneistä lähtien, valmiina kuin partiolainen ja ehdottomasti kuulolla. Ensimmäiset raviin ja laukkaan siirtymät olivat olleet hieman terävänsorttiset, ori oli ikään kuin hypähtänyt seuraavan askellajiin silkkaa innokkuuttaan. Ennemmin niin, että hevosella on menohaluja ja innokkuudesta johtuvaa energiaa, kuin ettei hevosta kiinnosta liikkuminen ollenkaan ja sitä joutuu houkuttelemaan tai ihan patistelemaan töihin.
"Hyvä, juuri noin, ulko-ohja tukee ja vaikuttaa olematta liian voimakas ja pohjekin siirtyi hieman, Rokki ei ottanut pohjeapujasi eteenpäin pyytävinä vaan kääntävinä. Siisti, pehmeä yleisvaikutelma, oikein hyvä kulma sekä suoristuminen kulman jälkeen. Kierros loppuun ja suunnan vaihto, eiköhän tämä ole kierros kumpaankin suuntaan tätä tehtävää ja sitten hieman pohkeenväistöä ja pysähdys - peruutus - ravisiirtymä -ketjuja."

Kaikki tehtävät, kuten seuraavatkin melko yksinkertaiset käynti- ja ravitehtävät, sujuivat ratsukolta hyvin. Välillä Rokin vauhti vähän kiihtyi hevosen innostuessa, mikä kuitenkin käännettiin positiiviseksi ja kaikki tämä energia saatiin valjastettua työntekoon. Jokunen peruutus oli vähän juokseva, turhan nopea ja nykivä, ja jokusessa pysähdyksessä Rokin jalat jäivät miten sattuu sen kiirehtiessä pysähtymään ilman suurempaa ajatusta siitä, millaista pysähdystä siltä oikein pyydettiinkään. Korjausliikkeet, uusi yritys, ei sen kummempaa.
Pientä ravitehotreeniä (avoja, sulkuja, koottua ja lisättyä ravia siirtymillä ja ilman) seurannut harjoituslaukka sen sijaan oli mennä leikiksi. Pidättäville avuille, niin istunnalle kuin (puoli)pidätteille, löytyi käyttöä useamman kierroksen ajaksi Rokin nostaessa laukat turhan innokkaasti ja laukaten ensimmäiset viisi askelta melkoista maantiekiitäjävauhtia. Ensimmäinen laukkaympyräkin vaikutti vähän vauhtivikaiselta karusellilta, Rokin pää nousi ja muoto katosi innosta pärisevän hevosen painellessa pääty-ympyrän läpi uskomattoman vähillä askelilla.

Tilanne kuitenkin rauhoittui nopeasti; innokkuuttahan tämä oli, ja saadessaan kunnolla tekemistä Rokki (ja pidätteiden mentyä läpi..) hiljensi vauhtiaan. Päivän päätehtävä, vähintään yhdeksän peräkkäistä vaihtoa lävistäjällä, uhkasi kuitenkin mennä leikiksi. Laukka saatiin työstettyä hienoon kuosiin kahdeksikoilla ja pienellä höyryjenpäästelyharjoituslaukkailulla, mutta Rokin yli-innokkuus palasi laukanvaihtojen myötä.
"Otetaas tilanne taas haltuun, ratsasta muutama s-kaari ja mikäli Rokki tuntuu karkaavana vuilta tai kiirehtivän, teet voltin juuri siihen kohtaan ässän kaarta, oli se kohta mikä tahansa. Katsotaan sitten niitä vaihtoja. Keskivartalo tiukkana, käsi vakaa muttei kova, polvi ei purista. Juuri, kuten olet ratsastanutkin." Vaikka ratsastaja oli aivan yhtä osaava kuin hevonenkin, uusi avuille saaminen ja harmonian saavuttaminen otti aikansa. Rokilla oli yksinkertaisesti niin paljon intoa ja menohaluja, ettei pelkkä joka askeleen ratsastaminen, riittävän puuhastelun antaminen, riittänyt suitsimaan Rokkia. Päästyämme vihdoin laukanvaihtojen pariin ilman kiihdyttelyä tai kevätjuhaliikkeitä Rokki teki molempiin kierroksiin kauniita, täsmällisiä, kaikin puolin korrekteja laukanvaihtoketjuja, ja olisi varmasti vaihtanut laukkoja useammankin askeleen kuin toivotun yhdeksän ajan. Ori kuitenkin – ihme kyllä! – malttoi jättää vaihdot yhdeksään, mistä niin minä kuin ratsastaja annoimme spontaanit aplodit, sekä vuolaat kehut Rokille.
"Ei teidän arvostelutilaisuutenne liikaintoon kaadu, vaikka Rokki esittelisikin kaikkea muutakin kuin pyydettyä! Hienoliikkeinen hevonen, ja tuo liikunnan, tekemisen riemu on oikeasti pelkästään hyvä asia. Nostahan jalustimet ylös, laukkaa ja ravaa hetki, käynnit voisit kävellä Rokin rinnalla."

Kuvan © van Uyter, luonteen © Lissu T.
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen