Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Fortuna von Lark

Virallinen nimi Fortuna von Lark, "Uuna" Kasvattaja Alondra
Rotu & sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 15.01.2021, ikääntyy satunnaisesti Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 167cm Koulutustaso Grand Prix, koulupainotteinen
Väri & merkit ruunikko Rekisterinumero VH21-013-0020

KTK-II
tavoitteena KRJ-laatuarvostelu

"En taho, en ala, en tykkää", tuumii kypsään uhmaikään jämähtänyt Uuna. Tämänkaltaisen käytöksen liittäisi kliseisesti shetlanninponiin tai vastaavaan pikkuponiksi tiivistyneeseen itsepäisyyteen, vaan ei, ei tällä kertaa. Uuna on puoliverinen. Ei se poninkaan kiukuttelu ja paikalleen jumahtaminen naurata, tietenkään, mutta silti tämmöinen kaksi kertaa ponin kokoinen ja painoinen iso hevonen jumittamassa tarhan portille tai tuomaritervehdykseen onnistuu naurattamaan vieläkin vähemmän.

Esittelen Uunan aina kouluratsuna, vaikka vähintäänkin puolet ajasta tamma toimii ennemminkin luonnetta jalostavana harjoituksena. Osaamista tai liikettä ei puutu, ryhtikin on kuin koppavalla aatelisella. Vaan kun kaikki se korrekti, näyttävä liike sekä kapasiteetti on kieputettu uhmaikäisen mielenlaadun ympärille! Koetahan siinä pyöräytellä piruetteja hevosella, joka jo lähtökohtaisesti on sitä mieltä, että tänään kaikki on ihan tyhmää.
Silkkihansikkaat sekä mielialan tunnustelu, niillä pääsee pitkälle. Uuna on hevosia, jotka arvostavat sitä, kun saavat vähän päättää asioita. Tai ainakin kuvitella päättävänsä. Joskus on parempi taipua, jättää koulutreeni välistä, mennä suosiolla maastolenkille. Eikä se ole niin justiinsa, hiotaanko laukanvaihtoja maanantaina vai torstaina. Ikävintä on, jos nämä suurimmat vastahankaisuudet sattuvat valmennus- tai kisapäiville, mutta kotitreeneissä kannattaa ehdottomasti olla se fiksumpi, taipuisampi osapuoli. Sillä Uuna harvemmin taipuu, ennemmin se polkee jalkaa, peruuttaa, kiemurtelee, puree kuolainta, vastustelee muutenkin.

Kaiken mennessä hyvin Uuna liikkuu pienin, kevyin avuin, kevyesti ja pehmeästi, vaivattomasti tehtävästä toiseen. Tarkka ja täsmällinen kuin sveitsiläinen kello, ryhdikäs ja elegantti, näyttävä, juuri sellainen kuin kovatasoisen koulupuoliverisen odottaa olevan. Erityisesti laukanvaihdoissa Uuna suorastaan säväyttää, se tanssahtelee vaihdosta toiseen kuin orkesteri tahtipuikon siivittämänä. Parhaina hetkinä sitä melkein unohtaa, millaisen kiukun ja vastustelun täyteisen teatterin tamma osaa laittaa pystyyn.

Tietenkin neiti uhmaikäiseltä löytyy omat kommervenkkinsä hoitotilanteissakin. Talutettaessa pysähteleminen on selkein esimerkki, mutta löytyypä repertuaarista myös kavioiden nostamattomuutta, pään hillitöntä viskelyä milloin minkäkin toimenpiteen aikana, karkuun jolkottelua ihmisen tullessa hakemaan tarhasta.. Mikäli Uunaa ei huvita, se ei myöskään tee eikä toimi, itsepäinen ja oikukas kun on. Välillä vastaan tulee ihmisiä, kuten kengittäjämme, jotka saavat Uunan sulamaan, käyttäytymään äärettömän kauniisti ja hyvin vaikka koko päivän. Henkilökemia on mielenkiintoinen ilmiö, ja Uuna malliesimerkki sen tärkeydestä.
Lastaaminen kestää toisinaan pitkänkin tovin tamman päättäessä, ettei muuten astu rampille. Aina kiukkuiita on saatu kyytiin, hevosen omaksi harmiksi. Mikäli arvon puoliverineiti ei halunnut kyytiin, se möykkää ensimmäisen puolituntisen rauhoittuen sitten (näyttäen perillä todella hapanta naamaa). Jos Uuna kävelee nätisti kyytiin, se myös matkustaa nätisti.

On muuten noloa seistä minuuttitolkulla alku- tai lopputervehdyksessä hevosen päättäessä, ettei tässä ole mitään kiirettä liikkua. Niin paljon kuin Uuna huomiota rakastaakin, sen uhmaikäinen uho ja kiukku ei laannu suurimpienkaan parrasvalojen edessä. Toivoa sopii, että seuraavalla sukupolvella on emänsä kapasiteetti ilman näitä luonteen hiomattomia kulmia.

Sukutaulu

i. Leominor von Lark
VIR MVA Ch, KTK-I
oldenburg
ruunikko, 168cm
ii. Suprant Leodian
VIR MVA Ch, VSN Ch, KRJ-I, KTK-II, KV-II, YLA1
oldenburg
musta, 171cm
iii. Gerrodian   old, VIR MVA Ch,
VSN Ch, KRJ-I, KTK-II, YLA1
iie. Imaginär Luise Libelle   old, KTK-II
ie. Dawnfrost Chimaira
KTK-III
oldenburg
ruunikko, 165cm
iei. Kalvin Frost   old
iee. Ramant Chips   old, VSN World Ch
Ch, KRJ-I, KTK-II
e. Oldfinion Fabianne
KTK-III
oldenburg
ruunikko, 169cm
ei. Oldfinion Fanlos
VIR MVA Ch, KRJ-I, KTK-II, KV-II
oldenburg
rautias, 171cm
eii. Genheit Carlos   old, Ch, KRJ-I,
KTK-III, YLA3
eie. Oldfinion Realfan   old, VIR MVA Ch,
KRJ-I, KTK-II, KV-II
ee. A.D. Fedrianne
VIR MVA Ch, KRJ-II, KTK-II, KV-II
oldenburg
ruunikko, 167cm
eei. Oldfinion Brandon   old, Ch, KTK-III
eee. A.D. Feeniks   old, VIR MVA Ch,
VSN Nat Ch, KTK-III

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Isä
05.11.2021 old-ori Stop Being Greedy Lind Sultans of Swing Wolf
05.05.2022 srp-ori Ophelia Lind Oberon Lind

Kilpailutulokset

Kilpailee porrastetuissa KRJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: Grand Prix
Ominaisuuspisteitä 6605.51
kuuliaisuus ja luonne: 3345.33
tahti ja irtonaisuus: 3260.18

kuvan © Benny de Ruiter Stables, luonteen © Lissu T.
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen