Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Fortuna von Lark

Virallinen nimi Fortuna von Lark, "Uuna" Kasvattaja Alondra
Rotu & sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 15.01.2021, 8-vuotias 15.03.2021 Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 167cm Koulutustaso Grand Prix, koulupainotteinen
Väri & merkit ruunikko Rekisterinumero VH21-013-0020

KTK-II, KRJ-I

"En taho, en ala, en tykkää", tuumii kypsään uhmaikään jämähtänyt Uuna. Tämänkaltaisen käytöksen liittäisi kliseisesti shetlanninponiin tai vastaavaan pikkuponiksi tiivistyneeseen itsepäisyyteen, vaan ei, ei tällä kertaa. Uuna on puoliverinen. Ei se poninkaan kiukuttelu ja paikalleen jumahtaminen naurata, tietenkään, mutta silti tämmöinen kaksi kertaa ponin kokoinen ja painoinen iso hevonen jumittamassa tarhan portille tai tuomaritervehdykseen onnistuu naurattamaan vieläkin vähemmän.

Esittelen Uunan aina kouluratsuna, vaikka vähintäänkin puolet ajasta tamma toimii ennemminkin luonnetta jalostavana harjoituksena. Osaamista tai liikettä ei puutu, ryhtikin on kuin koppavalla aatelisella. Vaan kun kaikki se korrekti, näyttävä liike sekä kapasiteetti on kieputettu uhmaikäisen mielenlaadun ympärille! Koetahan siinä pyöräytellä piruetteja hevosella, joka jo lähtökohtaisesti on sitä mieltä, että tänään kaikki on ihan tyhmää.
Silkkihansikkaat sekä mielialan tunnustelu, niillä pääsee pitkälle. Uuna on hevosia, jotka arvostavat sitä, kun saavat vähän päättää asioita. Tai ainakin kuvitella päättävänsä. Joskus on parempi taipua, jättää koulutreeni välistä, mennä suosiolla maastolenkille. Eikä se ole niin justiinsa, hiotaanko laukanvaihtoja maanantaina vai torstaina. Ikävintä on, jos nämä suurimmat vastahankaisuudet sattuvat valmennus- tai kisapäiville, mutta kotitreeneissä kannattaa ehdottomasti olla se fiksumpi, taipuisampi osapuoli. Sillä Uuna harvemmin taipuu, ennemmin se polkee jalkaa, peruuttaa, kiemurtelee, puree kuolainta, vastustelee muutenkin.

Kaiken mennessä hyvin Uuna liikkuu pienin, kevyin avuin, kevyesti ja pehmeästi, vaivattomasti tehtävästä toiseen. Tarkka ja täsmällinen kuin sveitsiläinen kello, ryhdikäs ja elegantti, näyttävä, juuri sellainen kuin kovatasoisen koulupuoliverisen odottaa olevan. Erityisesti laukanvaihdoissa Uuna suorastaan säväyttää, se tanssahtelee vaihdosta toiseen kuin orkesteri tahtipuikon siivittämänä. Parhaina hetkinä sitä melkein unohtaa, millaisen kiukun ja vastustelun täyteisen teatterin tamma osaa laittaa pystyyn.

Tietenkin neiti uhmaikäiseltä löytyy omat kommervenkkinsä hoitotilanteissakin. Talutettaessa pysähteleminen on selkein esimerkki, mutta löytyypä repertuaarista myös kavioiden nostamattomuutta, pään hillitöntä viskelyä milloin minkäkin toimenpiteen aikana, karkuun jolkottelua ihmisen tullessa hakemaan tarhasta.. Mikäli Uunaa ei huvita, se ei myöskään tee eikä toimi, itsepäinen ja oikukas kun on. Välillä vastaan tulee ihmisiä, kuten kengittäjämme, jotka saavat Uunan sulamaan, käyttäytymään äärettömän kauniisti ja hyvin vaikka koko päivän. Henkilökemia on mielenkiintoinen ilmiö, ja Uuna malliesimerkki sen tärkeydestä.
Lastaaminen kestää toisinaan pitkänkin tovin tamman päättäessä, ettei muuten astu rampille. Aina kiukkuiita on saatu kyytiin, hevosen omaksi harmiksi. Mikäli arvon puoliverineiti ei halunnut kyytiin, se möykkää ensimmäisen puolituntisen rauhoittuen sitten (näyttäen perillä todella hapanta naamaa). Jos Uuna kävelee nätisti kyytiin, se myös matkustaa nätisti.

On muuten noloa seistä minuuttitolkulla alku- tai lopputervehdyksessä hevosen päättäessä, ettei tässä ole mitään kiirettä liikkua. Niin paljon kuin Uuna huomiota rakastaakin, sen uhmaikäinen uho ja kiukku ei laannu suurimpienkaan parrasvalojen edessä. Toivoa sopii, että seuraavalla sukupolvella on emänsä kapasiteetti ilman näitä luonteen hiomattomia kulmia.

Sukutaulu

i. Leominor von Lark
VIR MVA Ch, KTK-I
oldenburg
ruunikko, 168cm
ii. Suprant Leodian
VIR MVA Ch, VSN Ch, KRJ-I, KTK-II, KV-II, YLA1
oldenburg
musta, 171cm
iii. Gerrodian   old, VIR MVA Ch,
VSN Ch, KRJ-I, KTK-II, YLA1
iie. Imaginär Luise Libelle   old, KTK-II
ie. Dawnfrost Chimaira
KTK-III
oldenburg
ruunikko, 165cm
iei. Kalvin Frost   old
iee. Ramant Chips   old, VSN World Ch
Ch, KRJ-I, KTK-II
e. Oldfinion Fabianne
KTK-III
oldenburg
ruunikko, 169cm
ei. Oldfinion Fanlos
VIR MVA Ch, KRJ-I, KTK-II, KV-II
oldenburg
rautias, 171cm
eii. Genheit Carlos   old, Ch, KRJ-I,
KTK-III, YLA3
eie. Oldfinion Realfan   old, VIR MVA Ch,
KRJ-I, KTK-II, KV-II
ee. A.D. Fedrianne
VIR MVA Ch, KRJ-II, KTK-II, KV-II
oldenburg
ruunikko, 167cm
eei. Oldfinion Brandon   old, Ch, KTK-III
eee. A.D. Feeniks   old, VIR MVA Ch,
VSN Nat Ch, KTK-III

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Isä
05.11.2021 old-ori Stop Being Greedy Lind Sultans of Swing Wolf
05.05.2022 srp-tamma Ophelia Lind Oberon Lind
01.08.2022 old-ori Latinus Lind Liberator Ion
15.08.2022 old-ori Evenstar Haskill Valmaryan Hermippus

Kilpailutulokset

Kilpailee porrastetuissa KRJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: Grand Prix
Ominaisuuspisteitä 6605.51
kuuliaisuus ja luonne: 3345.33
tahti ja irtonaisuus: 3260.18

20.06.2022, kirjoittaja omistaja

Helteet löysivät tiensä myös pohjanmaalle, eikä kaikki hevoset ole tehty sitä varten - varsinkaan Uuna. Kärpäshatut ja viilentävät loimet varjon ja juoksevan vesilähteen kera eivät riittäneet Uunalle, joten aika oli lähteä pulikoimaan. Uunan kanssa on helppo ratsastaa ilman satulaa, joten harjaushetken jälkeen tamman päälle laitettiin suitset. Ulkona jouduimme vielä valita meren rannan ja läheisen lammen väliltä, mutta lampi olisi ehtinyt jo todella lämpimäksi, joten valitsimme meren. Onneksi reitti rannalle meni metsän läpi, joten saimme ihanaa varjoa heti alusta lähtien. Häntä kyllä huiskui ympäri ämpäri kärpäsiä kadottamaan, mutta metsän loputtua pääsimme ihanan merituulen eteen, jolloin kärpäsetkin katosivat pois.

Kun Uuna vihdoin näki avomeren, se melkein teleporttasi veteen, joten loppujen lopuksi sain melkeinpä parkourata itseni takaisin selkään. Uuna oli hyvin iloinen vedestä, jota se kuopi ja loiskutteli ympäriinsä. Pienet huikatkin tamma yritti ottaa, mutta huomasi nopeasti meriveden suolaisen maun. Kun Uuna oli saanut pienistä leikeistään tarpeeksi, tunsin, kuinka tamma nojautui eteenpäin. Ei, se aikoo piehtaroida! Ehtisin hypätä alta pois, ennen kuin Uuna oli jo kyljellään vedessä. Onneksi tamma oli jäänyt aika matalalle, eikä pää koskaan mennyt aaltojenkaan alle.

Kun olin saanut Uunan rannalle kiven ääreen ja kiivettyä selkään, ajattelin pahimman olevan takana. Näin se ei kuitenkaan ollut: muutamien askelien jälkeen hiekassa Uuna halusi taas piehtaroida. Tällä kertaa rantahiekassa. Kotimatkan pysyin hyvillä mielin maassa ja talutin tamman kotiin. Kotona Uuna pääsikin uudestaan suihkuun.


01.12.2022 kouluvalmennus, valmentajana Iivari von Hoffrén

Monikielisessä maailmassa oli puolensa. Kun puheenpartta joutui vaihtamaan ihmiseltä toiselle, siihen tavallaan tottui — ruotsi ja suomi nyt menivät kivasti käsi kädessä, mutta sitten kun sekaan hämmennettiin uutena oppina latviaa ja yhäkin useammin myös englantia... Joten sen sijaan että Iivari olisi päässyt kotoisten kielien nostalgiseen syleilyyn, kuten hän oli jo mielessään maalaillut Lindegårdin nimeä tavaillessa, huomasi hän nyt tunkevansa tuttujen sanojen sekaan sellaisia termejä kuin "pagaidiet" ja "half pass", siinä missä "avotaivutus" ja "halvhalt" piti kaivaa aivojen homeisesta takanurkasta. Oli tämäkin taas tätä!

"Vi rider inte för att plocka rosetter, vi rider för att stärka våra hästar," Iivari totesi kuivakasti katsellessaan rautiaan tamman ryppyotsaista suoriuttamista jo alkulämmittelyjen aikana. "Att dressyren är till för hästen, inte hästen för dressyren."

Myös ratsukon puolella notkisteltiin aivoja, mutta kielisopan sijaan taivutusten avulla. Jo heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien balanssia tarkkailtiin samalla silmällä millä pappi raamattua: yksikin vinoon laskettu kavio aiheutti hienoisen mutta sitäkin merkitsevämmän päänpudistuksen kentän keskeltä ja tehtävän aloittamisen alusta. Ja taas. Ja taas. Uunan naama oli norsunnutturalla kun mikään ei tuntunut kelpaavan: se tarjosi enemmän, enemmän ja vielä vähän enemmän, kunnes taivutukset olivat jo muuttuneet turhanpanteiksi poikkiaskeleiksi. Uunan kauniiseen päähän ei käynyt järkeen, miksi sen pitäisi suoriutua pienemmin askelin ja maltillisemmalla taivutuksella, kun katsokaa miten — viuh vain — takaosan saa heitettyä näiiiiin kauas sisäuralle!

Ongelmavyyhdin alkulähde oli rentouden puute, mistä ei Yggikselle kyllä ilmeen perusteella tarvinnut erikseen mainita. Mainittiinpa silti. Matka kävi siis kohti perusteita: ratsukko ohjattiin ympyrälle hakemaan ensin tasapainoista käyntiä. Etujalat menivät suoraan eteen, takajalat etujalkoja kohden, vauhtia ei saanut olla niin paljon että painopiste karkaisi edelle, eteen-alas otettiinkin eteen-eteen. Ravissa pakka oli taas hajota, kun Uuna rullasi itsensä yliryhtiin ja lähti sotkemaan takajaloilla liikaa rullauksen maahan painamaan etuosaan nähden. Jalat nousivat komeasti, mutta ryntäät osoittivat maahan eikä selkä noussut. Jälleen meni kourallinen herneitä herkän tamman sieraimiin, kun Yggis huokaillen joutui sitä rajoittamaan. Uhriutuvampaa ilmettä ei eläimellä voisi nähdä, kun tarjottu ei kelvannutkaan. Taas.

Niinä hetkinä kun schwung pysyi oikein päin, liike siirtyi puhtaasti ja Uuna pääsi väläyttelemään kykyjään. Kun kootessa sen ei antanut tehdä liikaa, selkä pysyi aktiivisena eikä niskakaan rullannut. Vaan sepä oli helpommin sanottu kuin tehty: Uunan niin kovin mieluusti olisi tahtonut heitellä etujalkojaan, jolloin selkä notkahti ja takapolvet lukittuivat niin ettei kokoaminen onnistunut. Laukassa sulkutaivutus oli yllättäen aina stabiili: sitä käytettiin siis röyhkeästi hyödyksi aina kun tamma alkoi tarjoamaan ylilyöntejä. Myös taivutuksen vaihto auttoi, melkeinpä enemmän: kun Uuna leikki virkkuukoukkua, jo muutama travers-renvers-travers-vaihto riitti avaamaan aivosolmua. Askeleenmittainen renvers-travers-tanssi, laukanvaihto askeleessa kansanomaiselta nimeltään, oli selkeästi päivän bravuuri. Ehkä liike oli niin vaativa ettei Uuna voinut sitä enää ylilyödä, ken tietää, mutta laadussa se voitti heittämällä kaiken aiemman. Toki siitäkin löytää tarkka silmä aina jotain huomautettavaa: "samlad galopp är inte terre a terre" oli kuitenkin lievyydessään jo melkein kehu. Kilpahevosilta ei kukaan vaatinut korkean koulun liikkeitä — ei ainakaan kukaan muu kuin Iivari.

Ihailtavalla sitkeydellä Yggis jaksoi taaplata jokaisen harjoituksen läpi vaikkei hevosvalinta se helpoin ollutkaan, opettajaakaan sen rennomaksi kehumatta. Ratsastus oli siistiä (siitä Uuna piti varmasti kaikkien kanssa huolen, siunattu tamma) ja loppuajasta jopa kai aivan mukavaakin. Sulkuvaihdot olivat osuneet teemaksi sattumalta, mutta niistä oli osoittautunut hyötynsä: samoilla travers-renvers-jumpilla ratsukkoa kehotettiin myös jatkamaan.

"Hmm, det var trevligt att träffas," Iivari jatkoi mitäänsanomattomilla pakkokohteliaisuuksilla — eikä siitä ottanut selkoa, olivatko nekin tarkoitettu enemmän ratsulle kuin ratsastajalle. Jälkimmäinen vastasi sentäs aivan yhtä kohteliaasti takaisin: Uunan katse sen sijaan tuntui livreen selässä vielä pitkään pihalle saakka.

kuvan © Benny de Ruiter Stables, luonteen © Lissu T.
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen