Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Hurjaava Lind

Virallinen nimi Hurjaava Lind, "Hurja" Kasvattaja Lindgård
Rotu & sukupuoli suomenhevonen, ori Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 04.01.2022, ikääntyy satunnaisesti Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 158cm Koulutustaso 110cm, estepainotteinen
Väri & merkit punarautias Rekisterinumero VH22-018-0083

KTK-III
tavoitteena ERJ-laatuarvostelu

Reipastahtisessa, rytmikkäässä laukassa esteeltä toiselle etenevä suomenhevonen on selkeästi elementissään. Este toisensa perään ylittyy kevyesti, ori ponnistaa hyvin hypäten kaikin puolin, erityisesti etujalkojensa osalta, hyvällä tekniikalla. Ratsastajan ratkaisut uskaliaammista, lyhyemmistä ja tiukempikäännöksisistä reiteistä näkyvät suorituksessa ainoastaan nopeampana aikana, ori suoriutuu vaativammista ratkaisuista yhtä vaivattoman oloisesti kuin radalla aikaisemmin ratsastetuista pidemmistä, helpommista linjoista. Vauhtia riittää vielä kunniakierrokselle, jonka aikana suomenhevonen jättää kilpakumppaninsa nielemään (uudemman kerran) pölyä.

Hurja on niin selkeä estehevonen kuin olla ja voi, ja moneen kertaan useampikin ihminen, valmentaja, tuttava ja ties kuka palkintojenjaon kättelijä, on harmitellut orin rotua. Hyvässä hengessä, tosin, pohdiskellen, mihin tämmöinen hevonen kykenisi puoliveripainoksena. Reilu metri ylittyy kevyesti hyvällä tekniikalla sekä erinomaisella suoritusvarmuudella; Hurja ei turhan paljoa ota puomeja tai kiellä. Fiksuna hevosena se tosin ymmärtää, ettei ihan joka hyppyä kannata tehdä, vaan joskus on paikallaan kieltää. Orilla on hillittömän paljon esteälyä, silmää ponnistuspaikoille, kykyä korjata hyppyjä niin paljon kuin hevonen nyt ikinä voi. Monta kertaa Hurjan on onnistunut pelastaa jollain tavalla heikko hyppy, ylittää este puhtaasti ja jatkaa rataa hyvärytmisessä laukassa ilman, että haparointi on toistunut seuraavilla esteillä.
Ratsastettavuuttakin voi vain kehua. Herkkä, reaktioissaan nopea ja tarkka, rohkea, yhteistyöhaluinen ja sisukas. Hurjassa on kaikki hyvin suomenhevosen ja (este)ratsun ominaisuudet, joita vain voi kaivata. Se on myös hyväliikkeinen ja ryhdikäs, kaikin puolin näppärä kaveri myös koulutreeniin, vaikkei hevosella itsellään sille puolelle ole erityisen suurta intohimoa. Perusjutut kyllä sujuvat ongelmitta, Hurja ei vastustele apuja tai tympäänny pohkeenväistöihin tai siirtymisiin, vaikka hyppääminen toki on paljon mukavampaa.

Käsiteltäessä Hurja on kuitenkin vähän happamansorttinen kaveri. Tämä suomiurho ei juuri halailuista tai pitkistä puunaushetkistä välitä; mitä nopeammin ihminen hoitaa asialliset hommat ja menee tiehensä, sen parempi. Töitä ori tekisi vaikka kellon ympäri, se on mukavaa, sellaista yhdessäoloa ihmisen kanssa tämä hevonen hakee. Karsinassaan se kuitenkin haluaa olla rauhassa (tämä hoidetaan aina käytävällä, vaikkei Hurja karsinassaankaan tee ihmiselle mitään), oikeastaan myös tarhassa sekä laitumella. Hurja tulee kyllä kutsuttuna portille vastaan, muttei jää rapsuteltavaksi, vaan odottaa joko ruokaa tai töihin lähtöä ja ellei näitä kuulu, ori varmasti kävelee kauemmas. Happamasta ilmeestään huolimatta hyvin siivokäytöksinen herrasmies, täysin ongelmaton joka tilanteessa kengityksestä silmätippojen laittoon (reppana tuntuu olevan hyvin herkkä silmätulehduksille) ja loimittamisesta kuljetukseen.

Sukutaulu

i. Korpihovin Hurjatuho
VIR MVA Ch, KTK-II
punarautias, 155cm
ii. Hurja-Vihuri
vaaleanpunarautias, 154cm
iii. Kenraali Nietos   evm.
iie. P.T. Tuuletarevm.
ie. Priskilla
rautias, 159cm
iei. Viskuri   evm.
iee. Priselia   evm.
e. Hiivurin Kiehtova
KTK-II
punaruunikko, 160cm
ei. Karhunturjake
Ch, KTK-II, ERJ-I, SLA-II
punarautias, 169cm
eii. Tonnin Seteli   evm.
eie. Hirmuriina   evm.
ee. Viehättävä Amelie
VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I, SLA-I
vaaleanruunikko, 158cm
eei. Murtovaras   evm.
eee. Kadonnut Lumous   evm.

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Isä
04.04.2022 ori Helmiahon Tähtiherjaus Helmiahon Tähtitamina

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa ERJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: 110cm
Ominaisuuspisteitä 2460.13
hyppykapasiteetti: 747.04
rohkeus: 795.78
kuuliaisuus ja luonne: 917.31

01.11.2022 päiväkirjamerkintä - kirjoittajana omistaja

Hurja on jättäny kilpailuradat taakse elokuussa, ja päässyt nauttimaan peruspollen elämästä tallilla. Naapurikylässä sijaitseva ratsastuskoulu on välillä lainannut Hurjaa hieman kokeneempien esteratsastajien tunneille, sillä vaikka huimaa korkeutta ei esteiden yli hypätä, ei Hurja luonteeltaan ole ihan aloittelijan ratsu. Yksi oppilaista tykästyi Hurjasta paljon, joten loppujen lopuksi siirtyi meille Hurjan henkilökohtaiseksi ratsuttajaksi. Meille muuttaa myös toivottavasti pian Hurjan oma varsa - kunhan se ensin syntyy! Emäksi sain valita Vappulan kartanon Kanelin, jolla riittää myös paljon luonnetta. Jälkeläisestä siis tuskin tulee mikään helppo tapaus.

Tänään oli kuitenkin päivä, jolloin Hurjan ratsuttaja Ebba ei päässyt paikalle, joten otin tehtävän vastaan. Hurjaa näytti aluksi harmittavan Ebban poissaolo, mutta piakkoin ori hyväksyi omistajansa käsittelyn. Hurjalle oli kasvanut jo pidempi talvikarva, ja pakkanen teki muutenkin hyvää orille. Loimien riisumisen ja harjaamisen jälkeen Hurja oli valmis satuloitavaksi, eikä siinä ollut onneksi mitään suurempaa sirkusta. Kuitenkin maneesin päästyämme Hurjaa alkoi jo turhaannuttamaan tapani toimia. En tehnyt Ebban toimia, jotka olivat sille muodostuneet jo rutiiniksi, ja siitä poikkeaminen otti päähän. Sillä asenteella oli totta kai kiva aloittaa esterata, joten loppujen lopuksi meidän illasta tuli lyhyt. Tietenkin lopetettiin onnistumisiin, mutta en nähnyt syytä jatkaa murjoittamista yhtään pidempään. Kun sain Hurjan takaisin viilentymään karsinaansa, sain sellaisen katseen perääni, että seuraavalla olisi pare Ebban olla mukana...

kuvan © Tilli, luonteen © Lissu T.
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen