Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Kurjen Randvér

Virallinen nimi Kurjen Randvér, "Ransu" Kasvattaja Kurjenpesä
Rotu & sukupuoli norjanvuonohevonen, ori Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 02.06.2021, ikääntyy satunnaisesti Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 145cm Koulutustaso helppo A, koulupainotteinen
Väri & merkit ruunihallakko Rekisterinumero VH21-053-0040

VIR MVA Ch, KTK-II
tavoitteena KRJ-laatuarvostelu

Ransusta kasvoi kaikin puolin tasainen, tasapainoinen hevonen, tarkastelipa hallakkoa sitten rakenteen, liikkeiden, kapasiteetin tai persoonan osalta. Hyvä ylälinja, hyväluiset jalat sekä takaosa ovat rakenteen kohokohtia, liikkeistä taas usein aliarvostettu käynti on Ransun selkein vahvuus; tahdikas, joustava, irtonainen sekä pitkäaskelinen käynti kerää aina kiitosta niin näyttelykehissä, valmennuksissa kuin koulukilpailuissakin. Eivät orin ravi (tarmokas, melko lennokas) tai laukka (pitkä, hyvin ylämäkeen suuntautuva) paljoa käynnin rinnalla kalpene, hallakko peri erinomaisen liikemekaniikan - ja toivon mukaan periyttää sitä aikanaan jälkeläisilleenkin!

Hienointa Ransussa on kuitenkin sen luonne. Vakaan rauhallinen, vähän totinen sekä melko itsenäinen Ransu muistuttaa isäänsä ollen ennemmin hiljainen tarkkailija kuin kovaan ääneen etunenässä toimintaan syöksyvä superosallistuja. Toki Ransu työskentelee mielellään, mutta muiden hevosten heitellessä ilopukkeja laitumella tai ottaessa tarhojensa pitkillä sivuilla keskinäisiä juoksukilpailuita Ransu seurailee muiden menoa miltei huvittuneen oloisena. Harvakseltaan hallakkokin lähtee mukaan tämmöiseen ilonpitoon, suurimmat riekkumiset taisivat jäädä sinne kolmivuotiskesän orilaitumelle.
Halaukset, rapsutukset sekä hieman yllättäen kaikki herkutkin ovat Ransulle aika yhdentekeviä. Kyllä se syö sille tarjotut omenaviipaleet, porkkanat sekä leipäpalat, eikä välittömästi irvistele tai koeta karkuun jonkun halatessa tai vaihtaessa harjauksen rapsutuksiin, joskin vuonosta huomaa kuinka se ennemmin hyväksyy asian mukavan ihmisen mieliksi kuin nauttisi herkuista ja huomiosta itse. Tyytyväisimmillään ori on ihmisen toimiessa ripeästi tehden vain ne pakolliset, yhteistä aikaa voi viettää ennemmin töitä tehden. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvatkin mukavan joutuisasti, Ransu kun käyttäytyy aina mallikkaasti, nielee inhoamansa matolääkkeenkin kiltisti, on tallin mallikkaimpia kengitettäviä eikä koskaan tahallaan hankaloita asioita. Mikäli ori sattuu talutettaessa tai jalkojaan siirtäessä tallomaan hoitajansa varpaat hallakon ilmeestä näkee sen säikähtävän. Hurjan kiltti nallekarhu, joskaan ei halinalle.

Vanhempiensa tapaan Ransustakin tuli helppo A -tasoinen kouluratsu. Ori osaa hypätäkin, itse asiassa oikeinkin hyvällä tekniikalla, esteet vain on jätetty mielenvirkistysharrasteeksi ilman mitään tavoitteita. Ransu kantaa itsensä hyvässä ryhdissä, käynnistää moottorinsa aivan itsekseen ja on mukavan pehmeä, taipuisa ratsastaa. Vähän herkkä suustaan, mukavan kuuliainen istunnalle, sen sijaan hieman huvittaen vähän hidas pohkeelle. Mikäli ratsastajan avut ovat ristiriitaiset tai epäselvät Ransu toimii nimenomaan istunnan viestien mukaan, joten mikäli jarrutat istunnallasi eteenpäin pyytävät pohjeavut ovat vuonohevoselle yhtä tyhjän kanssa.
Ransu selkeästi pyrkii miellyttämään ratsastajaansa nauttien yhtä lailla pilkuntarkoista kouluratsastuksen tekniikkatreeneistä, maastoretkistä, hyppäämisestä kuin vaikkapa uimisestakin. Talvisin hallakko on ykkösvalinta niin rekiretkille kuin hiihtoratsastukseenkin, ja mikäli Lindgårdissa innostutaan kokeilemaan uutta lajia Ransun nimi nousee nopeasti esille potentiaalisena testihevosena. Ransu kun yleensä lähinnä toteaa "jaa, tämmöistä tänään" sopeutuen nopeasti kaikkeen uuteen sekä omituiseen. Kouluratsastus on kuitenkin ehdottomasti orin lempilaji, ja sillä on lajille muutakin annettavaa kuin hienot liikkeensä. Hyvän ratsastajan kanssa Ransun kanssa voi ratsastaa todella tarkkoja, tasapainoisia ratoja pehmein, sulavin siirtymin, ja paikoitellen orin tekninen taituruus saa haaveilemaan vaativa B -luokista.

Totisuus ei karise kisapaikoillakaan, vaikka Ransu selkeästi rakastaa kilpailemista. Se lähinnä tuntuu satulaan, yleisö sekä tuomaristo sen sijaan näkevät vähän tuimantotisen ilmeen sellaisilla keskittymisrypyillä, jotka tuovat mieleen sarjakuvahevosen. Pientä lisätotisuutta tuo matkustaminen, josta Ransu ei suuremmin nauti. Hallakko kyllä lastautuu ongelmitta eikä stressaa itseään hikeen matkan aikana, vaan pystyy kyllä syömään heiniä tavalliseen tapaan. Silti Ransusta huomaa, ettei matkanteko ole sille mieluisinta hommaa; ilmeessä sekä elekielessä on pieniä muutoksia, jotka hevosen hyvin tunteva huomaa.

Sukutaulu

i. Kurjen Rammstein
VIR MVA Ch, KTK-I
ruunihallakko, 145cm
ii. Ramsfjell
Ch, KTK-II, KRJ-I
ruunihallakko, 142cm
iii. Brænne Valaskjalf   evm.
iie. Rannveig   evm.
ie. Rindr
VIR MVA Ch, KTK-I
ruunihallakko, 145cm
iei. Mothi   evm.
iee. Fafnir   evm.
e. Kurjen Valkyrja
VIR MVA Ch, KTK-I
ruunihallakko, 145cm
ei. Valaskjálf
Ch, KTK-I
ruunihallakko, 142cm
eii. Midnatthimlen   evm.
eie. Hovnæss Topas   evm.
ee. Nordlie Dagny
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
ruunihallakko, 144cm
eei. Morten   evm.
eee. Ashild   evm.

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Emä
02.06.2022 tamma Winmour Hedda Kurjen Hildr

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa KRJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: helppo A
Ominaisuuspisteitä 1809.69
kuuliaisuus ja luonne: 897.41
tahti ja irtonaisuus: 912.28

Kuvan © Cherie (CC BY-NC 2.0), luonteen © kasvattaja
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen