Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Valokylän Saita

Virallinen nimi Valokylän Saita, "Sami" Kasvattaja Valokylän Talli
Rotu & sukupuoli suomenhevonen, ori Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 30.03.2021, ikääntyy satunnaisesti Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 157cm Koulutustaso helppo A ja vaativa, yleispainotteinen
Väri & merkit rautias Rekisterinumero VH21-018-0486

KTK-II
tavoitteena lajilaatuarvostelu

Sanovat, että "kun vappuna uittaa hevosen, niin paarmat eivät pure sitä kesällä". Mikäli Sami sattuisi ihmispuhetta ymmärtämään sekä kuulemaan tämän vanhan kansan viisauden, ori varmasti istuisi läpi vapun lähimmässä vesistössä. Ötökät, kaikki verta imevistä paarmoista ärsyttävästi silmäkulmassa pörrääviin kärpäsiin, ärsyttävät sekä ahdistavat Samia siinä määrin, että pahimpina ötökkäkesinä kaikki ulkoilu menee silkaksi hikeen juoksemiseksi. Erilaiset hyönteismyrkyt sekä ötökkäloimi ovat ahkerassa käytössä, jotta orin ulkoilusta tulee yhtikäs mitään. Vaan ei tästä ympärivuorokautiseen laiduntamiseen ole, ei vaikka millaisia vanhan kansan poppakonsteja ja juhannustaikoja toteuttaisi. On hevoselle reilumpi ottaa se sisälle levähtämään jokavuotiselta ötökkämaratoniltaan.

Myös ratsastettaessa Sami ärtyy ötököistä reagoiden niihin kipakoin hännän huiskaisuin, pään nykimisellä, satunnaisella vatsan alle potkimisella sekä oikein pahoina hyönteispäivinä karkuun juoksemalla. Kumma kyllä tämä kaveri ei muuten ole erityisen herkkä millekään, harjojen kovuus/pehmeys on aivan yksi lysti, mikään loimimateriaali ei tunnu inhottavalta, veden lämpötilastakaan orilla ei ole mitään mielipidettä. Ne ovat ne ötökät, jotka herran eloa ja oloa haittaavat.
Muutoin tämä on aika leppoisa ratsu, ei mikään ajatuksesta liikkeelle lähtevä, räjähtävän nopea ja ammattilaista vaativan herkkä hevonen, muttei myöskään potkustartattava, vähän jo turtunut vetelys. Sami liikkuu sopivalla eteenpäinpyrkimyksellä, ei kaahaa eikä laahaa, vaan kulkee yleensä varsin passelia vauhtia. Sen liikkeet ovat perushyvät, käynti oikeastaan vallankin mainio, muttei tämä liikkeilläänkään katseita käännä. Askelissa on kuitenkin pituutta sekä säätövaraa, hyvä tahti, sillä pärjää aika pitkälle. Hyvä asenne kaikkeen tekemiseen, yhteistyöhaluinen persoona sekä sopivasti rohkeutta; tässä on se parempi harrasteratsu tai kiva kisapeli, jos sellaista mielii. Erityisen hyvin ori hyppää, tekniikka on perusookoo, mutta tämä on sen verran ketterä kaveri, todella fiksu ponnistuspaikkojen ja vähän kaiken suhteen, että jos kuskilla riittää uskallus niin Samilla tehdään vielä ponikurvejakin tiukempia teitä - vieläpä onnistuneesti. Moni kissakin olisi kateellinen siitä, millainen Samin tasapaino on liikkeessä sekä hypätessä - tämä hevonen laskeutuu aina tasaisen kauniisti jaloilleen, hyppy on luonteva laukan jatke, ei töksähdys siihen väliin.
Kyllä ne koulujututkin sujuvat, mutta enempi tämä on sellainen helppojen luokkien peruspuksu. Sijoittuu kyllä, muttei loista. Ne ovat ne esteet, etenkin rataesteet, vaikka maastoesteilläkin suoritukset ovat tasaisen varmoja. Ei stressaa tai jännitä, korkeintaan vähän innostuu (muttei kuumu) yleisöä saadessaan.

"Sellainen ratsastuskoulun nallekarhumainen lempiruuna", tokaisi eräs tuttuni Samista. Oikeassa oli, ei tätä oriksi uskoisi, kaikki testosteronipuhina tuntuu puuttuvan ihan niissä lievimmissäkin muodoissaan, ainakin silloin, kun ympärillä on ihmisiä. Kyllä tämä tarhastaan hörisee ohi käveleville neitosille, vaan ei silloin, kun Samia itseään talutetaan. Katsos kun pitää keskittyä siihen ihmiseen. Tämmöiset halihevoset ovat paitsi kamalan symppiksiä ja helppoa, kun kuka tahansa voi ne hoitaa, myös joka tallityöntekijän hiljaisia tsemppareita. Samista näkee, miten se ilahtuu tutun ihmisen nähdessään - eikä vain siksi, että saa ruokaa tai uuden kuorrutuksen hyönteiskarkotteita. Hurjan helppo kaikissa käsittelytilanteissa, ongelmaton kuljettaa myös tammaseurassa. Samanlainen simppeli herranterttu kotona, naapurissa, valmentajan luona, kisapaikoilla ja varmaan presidentin juhlavastaanotollakin, jos Samin sinne veisi näytille.

Sukutaulu

i. Kuusanto
VIR MVA Ch, KTK-II
rautias, 157cm
ii. Päärne
rautias, 158cm, evm.
iii. Toimio   evm.
iie. Pisara evm.
ie. Pamilla
rautias, 152cm, evm.
iei. Jaakoppi   evm.
iee. Aune   evm.
e. Talvikankaan Niukka
KTK-III, SV-III
ruunikonkimo, 156cm
ei. Hupertin Pakka
vaaleanruunikko, 158cm, evm.
eii. Puolpakkanen   evm.
eie. Huojelma   evm.
ee. Tiikerilumi
rautiaankimo, 154cm, evm.
eei. Pedonparjaus   evm.
eee. Kookoshiutale   evm.

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Emä
19.11.2021 ori Adinan Sankariainesta Vähäpellon Jääsuklaa
09.09.2022 tamma Tammitiera Peuranpihka

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa KRJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: helppo A
Ominaisuuspisteitä 2630.8
kuuliaisuus ja luonne: 1966.61
tahti ja irtonaisuus: 664.19
Kilpailee porrastetuissa VVJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: vaativa
Ominaisuuspisteitä 3047.94
kuuliaisuus ja luonne: 1966.61
tarkkuus ja ketteryys: 1081.33

Kuvan © Narien vapaat, luonteen © Lissu T.
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen