Lindgård

Orit Tammat Toiminta

Helmiahon Tähtiherjaus

Virallinen nimi Helmiahon Tähtiherjaus, "Herja" Kasvattaja Helmiahon Suomenhevoset
Rotu & sukupuoli suomenhevonen, ori Omistaja alina (VRL-14858)
Syntymäaika & ikä 04.04.2022, 8v. 24.06.2022 Kotitalli Lindgård
Säkäkorkeus 154cm Koulutustaso 110cm, estepainotteinen
Väri & merkit vaaleanpunarautias Rekisterinumero VH22-018-0326

KTK-III
tavoitteena ERJ-laatuarvostelu

Reipastahtisessa, rytmikkäässä laukassa esteeltä toiselle etenevä suomenhevonen on selkeästi elementissään. Este toisensa perään ylittyy kevyesti, ori ponnistaa hyvin hypäten kaikin puolin, erityisesti etujalkojensa osalta, hyvällä tekniikalla. Ratsastajan ratkaisut uskaliaammista, lyhyemmistä ja tiukempikäännöksisistä reiteistä näkyvät suorituksessa ainoastaan nopeampana aikana, ori suoriutuu vaativammista ratkaisuista yhtä vaivattoman oloisesti kuin radalla aikaisemmin ratsastetuista pidemmistä, helpommista linjoista. Vauhtia riittää vielä kunniakierrokselle, jonka aikana suomenhevonen jättää kilpakumppaninsa nielemään (uudemman kerran) pölyä.

Herja on niin selkeä estehevonen kuin olla ja voi, ja moneen kertaan useampikin ihminen, valmentaja, tuttava ja ties kuka palkintojenjaon kättelijä, on harmitellut orin rotua. Hyvässä hengessä, tosin, pohdiskellen, mihin tämmöinen hevonen kykenisi puoliveripainoksena. Reilu metri ylittyy kevyesti hyvällä tekniikalla sekä erinomaisella suoritusvarmuudella; Herja ei turhan paljoa ota puomeja tai kiellä. Fiksuna hevosena se tosin ymmärtää, ettei ihan joka hyppyä kannata tehdä, vaan joskus on paikallaan kieltää. Orilla on hillittömän paljon esteälyä, silmää ponnistuspaikoille, kykyä korjata hyppyjä niin paljon kuin hevonen nyt ikinä voi. Monta kertaa Herjan on onnistunut pelastaa jollain tavalla heikko hyppy, ylittää este puhtaasti ja jatkaa rataa hyvärytmisessä laukassa ilman, että haparointi on toistunut seuraavilla esteillä.
Ratsastettavuuttakin voi vain kehua. Herkkä, reaktioissaan nopea ja tarkka, rohkea, yhteistyöhaluinen ja sisukas. Herjassa on kaikki hyvin suomenhevosen ja (este)ratsun ominaisuudet, joita vain voi kaivata. Se on myös hyväliikkeinen ja ryhdikäs, kaikin puolin näppärä kaveri myös koulutreeniin, vaikkei hevosella itsellään sille puolelle ole erityisen suurta intohimoa. Perusjutut kyllä sujuvat ongelmitta, Herja ei vastustele apuja tai tympäänny pohkeenväistöihin tai siirtymisiin, vaikka hyppääminen toki on paljon mukavampaa.

Käsiteltäessä Herja on kuitenkin vähän happamansorttinen kaveri. Tämä suomiurho ei juuri halailuista tai pitkistä puunaushetkistä välitä; mitä nopeammin ihminen hoitaa asialliset hommat ja menee tiehensä, sen parempi. Töitä ori tekisi vaikka kellon ympäri, se on mukavaa, sellaista yhdessäoloa ihmisen kanssa tämä hevonen hakee. Karsinassaan se kuitenkin haluaa olla rauhassa (tämä hoidetaan aina käytävällä, vaikkei Herja karsinassaankaan tee ihmiselle mitään), oikeastaan myös tarhassa sekä laitumella. Herja tulee kyllä kutsuttuna portille vastaan, muttei jää rapsuteltavaksi, vaan odottaa joko ruokaa tai töihin lähtöä ja ellei näitä kuulu, ori varmasti kävelee kauemmas. Happamasta ilmeestään huolimatta hyvin siivokäytöksinen herrasmies, täysin ongelmaton joka tilanteessa kengityksestä silmätippojen laittoon (reppana tuntuu olevan hyvin herkkä silmätulehduksille) ja loimittamisesta kuljetukseen.

Sukutaulu

i. Hurjaava Lind
KTK-III, ERJ-II
punarautias, 158cm
ii. Korpihovin Hurjatuho
VIR MVA Ch, KTK-II
punarautias, 155cm
iii. Hurja-Vihuri
iie. Priskilla
ie. Hiivurin Kiehtova
KTK-II
punaruunikko, 160cm
iei. Karhunturjake   Ch, KTK-II, ERJ-I, SLA-II
iee. Viehättävä Amelie   VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I, SLA-I
e. Helmiahon Tähtitamina
KTK-III
rautias, 142cm
ei. Huvitutin Hosuli
KTK-II, ERJ-I, SLA-I, SV-I
musta, 144cm
eii. Hukanretale   KTK-III, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, SLA-I
eie. Vilijaana   VIR MVA Ch, VSN World Ch, KTK-II, ERJ-I, SLA-I
ee. Helmiahon Tuulitähtimö
KTK-II
rautias, 147cm
eei. Ketkutus   KTK-III, ERJ-II, KERJ-II, SLA-II
eee. Tiikerililja   KTK-III, ERJ-I, SLA-II

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Emä
05.06.2023 ori Timjami Lind Vappulan Rosmariini

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa ERJ:n alaisissa kilpailuissa.
Koulutustaso: 110cm
Ominaisuuspisteitä 2593.85
hyppykapasiteetti: 853.50
rohkeus: 862.46
kuuliaisuus ja luonne: 877.89

estevalmennus 04.07.2023, valmentajana Liisa Tuoninen (VRL-12701)

"Jalustimet pois, alkuverkat vedetään ilman", totesin kävellessäni johdetta kantaen juuri kentälle kävelleen ratsukon ohitse. "Turha mitata jalustimiakaan, katsotaan nekin kuntoon verryttelyjen jälkeen. Hae ensin pitkä, rento ja aktiivinen käynti, sitten ravi, ohja ja hevonenkin saavat olla pitkänä. Kroppa tekee töitä, jotta saat Herjan pohkeen eteen. Tässä on hyvä katsella omatkin jumit läpi, etenkin jalat tuppaavat rentoutumaan mukavasti, kun alkuverryttelyissä jättää jalustinhihnat pois. Kun käynti ja ravi ovat kunnossa, oikein isoa rentoa irtonaista laukkaa, jotta Herja saa jumpata lapojaan auki ihan samalla tavalla kuin sinä toivon mukaan pyörittelet olkapäitäsi ja lonkkiasi auki. Kun ori tuntuu hyvältä joka askellajissa vielä vastalaukka päälle, katellaan niitä hyppyjä sen jälkeen." Kasatessani esteitä kentälle katselin ratsukon verryttelyjä, huikkasin välillä ohjeita ("Leuka ylös ja jalka rennoksi, älä purista polvella!" "Katse minne olet menossa eikä hevosen korvien välistä maahan." "Oikein hyvä ravi, nyt rentoudu itse, älä vahingossakaan jarruttele istunnallasi!") nyökkäillen tyytyväisenä onnistumisille. Herja makusteli kuolaintaan tyytyväisen oloisena, orilla selvästi oli menohaluja ja kasaamani esteet tuntuivat kiinnostavan hevosta hurjasti. Ori kuitenkin keskittyi ratsastajaansa, ja vaikka suomiurho liikkuikin vielä varsin pitkänä makkarana, se näytti silti hyvältä, rennolta ja tyytyväiseltä, vahvalta. Askeleet olivat tarmokkaat, niissä oli rytmiä ja pituutta, ei nykimistä tai muutakaan moitittavaa. Päänsä ja kaulansa Herja kantoi rentona alhaalla, kuitenkaan koettamatta jallittaa ratsastajaansa hoitamaan päänsä kantamista. Tässä vaiheessa kaikki oli mallillaan.

Mallikas meno jatkui pitkän rennon muodon vaihtuessa kootumpaan. Herjan ryhti parani, kuten odotettua olikin, takaosa tuli kaukaa takaa mukaan, alle. Naureskelimme yhdessä niinkin yksinkertaisen asian kuin jalustimitta ratsastamisen vaikutusta jalkaan ja koko istuntaan, siihen miten estejalustinten mittaa sai vähän säätää totutusta.
"Pysytään ihan perusjuttujen äärellä. Kuten huomaat, olen kasannut vain pystyjä, yhden okserin, lankkua, tuommoista ihan perusestettä. Ristikot tieten nousevat pystyiksi. Tänään varioimme lähestymisiä ja askelmäärää, minkä lisäksi ratsastat kaarteita tarkemmin kuin koskaan. Aivan liian usein huolimattomasti ratsastettu kaarre rokottaa aikaa saattaen maksaa sijoituksen. Aloita pikkupystyistä ja tosta valkovihreästä pystystä, ihan minimihypyt niin verkassa kuin varsinaisessa treenissä. Tämä kuitenkin ottaa hevosen jaloille." Nopeaa selostusta seurasi nopea, tehokas verkkahyppytuokio, jonka aikana viilasimme vielä jalustimet sekä ohjat sopivaan mittaan; molemmat olivat vähän turhan pitkät.

Varsinaiset valmennustehtävät olivat, kuten todettua, yksinkertaisia esteitä erilaisilla lähestymisillä. Laukan lisäksi pyysin hyppäämään muutaman matalimman esteet ravissa ennen estekorkeuden nostamissa (maksimi 85cm, lähestymistreeneissä on mielestäni ihan turha paukuttaa hevosen kapasiteetin yläpäässä). Pari kertaa pyysin jättämään Herja niin sanotusti ihan yksin ennen estettä; helppo kikka testata hevosen esteälyä ja ongelmanratkaisukykyä. Herja ponnisti mistä pitikin, varman ja tyynen oloisena, joskin selästä tuli kommenttia kuinka hevonen tuntui vähän ihmettelevän matkustamaan heittäytynyttä ratsastajaansa.
"Nyt laineelle kolmella laukka-askeleella ja niin vinolla linjalla kuin lähtee, sitten punavalkoinen pysty niin pieniaskelisella laukalla kuin Herjasta lähtee. Äskeiset suorat linjat sujuivat hyvin, laajoissa kaarissa taas tarkkana sisäpohkeen ja Herjan sisälavan kanssa. Tiukemmat kaarteet teillä on hanskassa, laajoilla kaarilla taas pakka tuntuu vähän levahtavan. Tuosta tulee vielä ongelmia, tahtirikkoja ja sopimattomia askelia. Herja kyllä kantaisi itsensä laajoissakin kaarteissa kun kantaa tiukemmissakin, tämä on oikeastaan hauska ja uniikki ongelmakohta. Tarkkuutta joka kaarteeseen!"
Kehityskohdista huolimatta ratsukko suoriutui päivän tehtävistä hyvin. Mitä haastavampi lähestyminen esteelle, sen parempaa ratsukon molempien osapuolten työskentely oli. Kenties tässä kävi klassinen, helpon tehtävän antoi mennä vähän omalla painollaan kun alla oli älyttömän taitava hevonen, jonka ratsastettavuus oli huippuluokkaa? Jonkun herneen joka asiasta nokkaan vetävän diivahevosen kanssa tuommoista ei tehtäisikään. "Menehän loppuverkalle maaston puolelle, keräilen esteet pois. Istut kyllä hyvässä tasapainossa, annat Herjalle hypyissä tilaa käyttää kroppaansa. Muistat vain tämän ohjanpituuden, tarjosit aluksi turhan pitkää ohjaa. Pystyt kyllä joustamaan lyhyemmälläkin ohjalla, ellet jännitä ja lukkiuta kättäsi paikoilleen. Hirveästi kaarityöskentelyä, sileätehtäviä ja maastoilua, niillä eväillä kohti arvokisoja ja laatuarvosteluja."

kuvan © Narien vapaat, luonteen © Lissu T.
webdesign © Cery 2020 | Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen